Hvad er filmen De Invasive Arter for en slags film?

Hvad er filmen De Invasive Arter for en slags film?
Hvad er det, den “kan”?

Filmen De Invasive Arter er en meget smal og smuk stilfærdig film, der ikke forklarer, ikke skræmmer, ikke underviser, ikke fortæller hvad man skal mene eller forstå.
Dens fokus er nogle mænd med missioner i nogle landskaber, som de arbejder tavst og koncentreret i med at finde og eliminere hver sin invasive art.
Der er næsten ingen tale og næsten ingen dramatik. Ved man ikke i forvejen noget om, hvad problemerne er med de 5 arter (Kæmpe-bjørneklo, mårhund, fyrrebuk, Rynket Rose og sortmundet kutling), så ved man ikke mere om det efter filmen. Medmindre nogen fortæller om det.

Filmen kan i sig selv hverken skræmme eller undervise. Det må andre gøre. For eksempel nogle biologer og interesserede tilskuere i en samtale efter filmen.
For det kan den: Gennem sine smukke billeder og musik i roligt tempo, kan den hensætte publikum i en stille, modtagelig, eftertænksom stemning, som er frugtbar for en god, civiliseret samtale fremfor hysterisk konfronterende debat.
Og den kan vække undren og inspirere til spørgsmål, netop fordi den ikke forklarer, men viser nogle aktiviteter, man selv kan sidde og overveje undervejs: formål og implikationer.

Det er nok vigtigt at fortælle i forvejen, så ikke for mange møder op (eller for-omtaler) med forventninger, der rammer helt ved siden af.
Til gengæld kan man gøre mere ud af at fortælle at David Krøyers smukke film taler et stilfærdigt og langsomt filmsprog, og at man giver god tid og faglig støtte til en god samtale, både om de konkrete arter og deres biologi mm, og om større (natur-)filosofiske spørgsmål, når den er slut efter sine 75 minutter.

https://paradox.dk/film/de-invasive-arter/

Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *