Blåmuslingernes nye netstrømper

Blåmuslingernes nye netstrømper

Roskilde fjordhave er en del af Roskilde OplevelsesHavn, som tilbyder mange ….. ja: oplevelser.
Tordag d 28/9 var der “omsokningsdag”. Fjordhaven dyrker blåmuslinger i “sokker”; nogle lange net, som muslingerne ligger i hulter til bulter og filtrerer bittesmå partikler organisk stof (nok især alger) ud af fjordvandet, som derved bliver renere. Den næring som muslingerne lever og vokser af, fjernes fra fjorden.

(Lidt af næringen vender måske tilbage via spildevandet, når muslingerne er blevet spist som tapas, moules frites eller andet, og noget bliver udskilt. Men Bjergmarkens renseanlæg renser faktisk vandet rigtig godt, så det meste af den resterende næring går nok nærmere i slamtørreanlægget og kunne rigtig udmærket bruges som markgødning, hvis det ikke lige var fordi vi civiliserede mennesker fylder os med så mange giftstoffer; fx PFAS fra kosmetik, slip-let, legetøj osv osv.)

Det er et måske nok lille, men dog vigtigt bidrag til at bekæmpe den forurening, som er hård ved vore fjorde og have, og det bidrager også til at lette behovet for øvrig madproduktion; fx overfiskeri og det meget skadelige muslingeskrab med bundskrabende redskaber, som heldigvis er forbudt i natura 2000-området Roskilde fjord.

Det er tydeligt at medlemmerne hygger sig, og de kan også lave rigtig god mad!
Der er også meget spændende og sjov biologi i projektet. Det med sokkerne er fx opstået fordi rovdyrene var for hårde ved de line-muslinger, man først prøvede med. Oven i købet har man måttet opfinde at hænge sokkerne indeni nogle ydersokker (ruser) for at beskytte de lækre muslinger mod edderfugle!

Så er man interesseret, eller bare nysgerrig, skal man ikke holde sig tilbage, men tage kontakt. Der kan sagtens være flere medlemmer i fjordhaven, som man kan melde sig ind i og se mere om her.
(Og her kan man se lidt baggrundsstof om havhøst generelt).


Uhm. Røgede muslinger!


(her erde stadig rå:)

Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *